Kursen

Sjövikskursen äger rum på Sjöviksgården utanför Alingsås vecka 30, kursen startade 1986 och är en av Sveriges äldsta folkmusikläger för ungdomar.

På Sjövikskursen får man lära sig att spela traditionell och ny folkmusik från Västergötland. Kursen vänder sig till ungdomar från 12 år och uppåt. Det behövs inga förkunskaper i folkmusik för att delta men man bör ha spelat sitt instsrument i några år. Beroende på hur långt man kommit och hur van man är vid att spela folkmusik blir man indelad i en av fem grupper. Lärarna lär sedan ut låtar anpassade till gruppen. Låtutlärningen sker i huvudsak på fiol men alla instrument är välkomna, de senaste åren har vi haft både sax, flöjt och klarinett. Alla låtar lärs ut på gehör, dvs. man lär sig genom att lyssna och inte från noter. Kursen innehåller också praktisk och teoretisk harmonilära där man lär sig att göra andrastämmor och komp.

Kvällarna ägnas åt gemensamma aktiviteter och dansutlärning.

Kursen arrangeras av Västergötlands Spelmansförbund (VSF) och Sveriges spelmäns riksförbund (SSR) i samarbete med ABF och med ekonomiskt bidrag från Västra Götalandsregionen och ungdomsorganisationen Folkyou.